Wat is een veranda?

Wat is een veranda?

Bij Serrebouw Brabant krijgen we regelmatig de vraag: “Wat is een veranda? ” Een veranda wordt ook wel een terrasoverkapping of kortweg overkapping genoemd. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Of u nu van strak en modern houdt of van klassiek en landelijk; er is altijd wel een veranda die aansluit op uw wensen én op uw woning. De veranda is met name in de zomer een heerlijke plek om te genieten van uw tuin.

Een veranda is een aanbouw aan een woning, die vrijwel altijd bestaat uit een afdak en een aantal palen. De herkomst van het woord ‘veranda’ komt uit het Bengaals. In Vlaanderen wordt een volledig gesloten glazen aanbouw aan een woning een veranda genoemd, terwijl we in Nederland juist spreken van een veranda wanneer de aanbouw niet volledig is gesloten.

Het liefst zit u het hele jaar door in uw tuin. Met een veranda is dat mogelijk! Op een zonnige winterdag of een regenachtige zomerdag zit u onder een veranda lekker droog. Is het overdag warm, dan blijft deze warmte onder het dak hangen zodat u ook ’s avonds nog comfortabel buiten zit. Heeft u in uw tuin vaak last van wind? Dan kunt u uw veranda ook af laten sluiten met een glazen vouwwand of glazen schuifwand.

Genieten van het buitenleven onder een veranda

In Nederland worden we blij van de zon. Zodra hij schijnt, wil iedereen het liefst naar buiten. Maar té warm…daar zijn we ook geen fan van. Op deze dagen is het heerlijk om buiten te genieten in de verkoelende schaduw. Met een veranda heeft iedere tuin nog een deel van het zonlicht, maar creëer je ook een fijne schaduwplek.

De laatste jaren lopen binnen en buiten steeds meer in elkaar over. Veel Nederlandse tuinen zijn tegenwoordig een soort verlengstuk van de woonkamer. Met luxe loungesets en complete buitenkeukens halen we binnen een beetje naar buiten.  

Dreigt het weer op een mooie zomerdag ineens om te slaan terwijl u een BBQ had gepland? Met een veranda kunt u nog gewoon buiten dineren. Ook op de eerste mooie lentedagen kunt u ’s avonds al buiten zitten. Met een terrasverwarmer en schuifdeuren blijft de warmte binnen.

Geschiedenis van de veranda

De veranda komt oorspronkelijk uit India. Vandaar ook dat het Nederlandse woord veranda afkomstig uit het Bengaals, waar ‘barandah’ hetzelfde betekent als een pilarengalerij. Na 1900 waaide de populariteit van de Indiase barandah over naar de Verenigde Staten. Daar werden de eerste veranda’s voornamelijk gebruikt als een ruimte tussen binnen en buiten. De perfecte plek om werkkleding alvast uit te trekken!

Tot in de negentiende eeuw werden er nauwelijks veranda’s gebouwd in Nederland. Wel werden er erkers en tuinkamers gebouwd. Toen de Romantiek zijn intrede deed, werd de belangstelling voor de natuur groter. Daarnaast werd de interesse in de overzeese gebieden steeds groter in Nederland. Het idee van een overdekte galerij werd overgenomen door de Nederlanders.

De behoefte van mensen om vanuit een comfortabele plek de natuur te beleven werd steeds zichtbaarder. Een veranda of serre werd daarmee ook een uiting van comfort en luxe. In de tweede helft van de negentiende eeuw ging het steeds beter met de Nederlandse economie. Men kon steeds meer besteden aan huizen én men ging vaker op vakantie. Aan de kust ligt het gemiddelde aantal zonuren wat hoger dan in de rest van ons land. Hier kwam men er al snel achter dat een veranda een ideale manier is om buiten te genieten. Veel hoteleigenaren lieten een veranda aan hun hotel bouwen.

Tegenwoordig ziet de serre er heel wat anders uit en wordt er vaak ook ander materiaal gebruikt. Veel veranda’s worden van aluminium gemaakt, omdat het materiaal ijzersterk, veelzijdig en licht is.

Wat is het verschil tussen een veranda en een serre?

Een veranda wordt ook wel een terrasoverkapping, overdekt terras of afdak genoemd. Eigenlijk maakt het niet uit hoe u het noemt: bij Serre Bouw Brabant kunnen we u altijd verder helpen.

Waar een serre een aanvulling op uw huis is, is een veranda vooral een verlengstuk van uw tuin. Wanneer een aanbouw open wanden heeft in plaats van glas, spreken we van een veranda. Een veranda is vooral bij mooi weer een ideale ruimte.

Veranda: een aanbouw of een uitbouw?

Een veranda is, net zoals een serre, een aanbouw (en dus geen uitbouw). Een aanbouw wordt namelijk tegen het grote bouwlichaam geplaatst, terwijl een uitbouw een vergroting van de ruimte is. Bij een uitbouw dienen meer constructieve voorzieningen te worden getroffen. Hoewel het in de meeste gevallen niet nodig is om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een terrasoverkapping, is het raadzaam om in het bestemmingsplan uit te zoeken wat de bouwmogelijkheden zijn.

Een veranda kan alleen zonder vergunning geplaatst worden wanneer deze aan bepaalde voorwaarde voldoet, zoals onder andere:

  • Niet dieper dan 4 meter
  • Een plat dak (helling van niet meer dan 15 graden)
  • Niet hoger dan 5 meter
  • De veranda komt niet hoger dan 30 cm boven de vloer van de eerste verdieping
  • De veranda is niet hoger dan de woning
  • Ligt op meer dan 1 meter afstand van openbaar toegankelijk gebied
  • Is ondergeschikt aan het hoofdgebouw
  • De veranda wordt niet gebruikt als recreatief nachtverblijf

De regels voor het vergunningsvrij bouwen kunnen per gemeente verschillen. Neem daarom altijd contact op met uw gemeente of raadpleeg de website van uw gemeente.

Wanneer kunt u vergunningvrij bouwen en wanneer heeft u een omgevingsvergunning nodig? Alles over vergunningvrij bouwen bij een hoofdgebouw behorende bouwwerken; aan- en uitbouwen, carports en serres leest u in de bijlage: veranda-vergunning.

Wat kost een veranda?

De prijzen van een veranda lopen sterk uiteen. Bij Serre Bouw Brabant worden uitsluitend maatwerk veranda’s opgeleverd. Dit betekent dat we voor iedere woning een veranda op maat maken. De wensen en eisen van de klant spelen een belangrijke rol in de kosten van een veranda. De uiteindelijke prijs is namelijk afhankelijk van verschillende factoren zoals: welk model kiest u? Welke constructie kiest u? Welke beglazing kiest u? Wat zijn de afmetingen van uw veranda?

De kosten van een terrasoverkapping of veranda bepaalt u dus voor een groot deel zelf. Bij een bezoek aan onze showroom kunnen wij u de verschillende mogelijkheden tonen. Met een eventueel door u meegebrachte bouwtekening, maten en/of foto’s van de bestaande situatie kunnen wij u adviseren over de mogelijkheden en voor u een prijsopgaaf maken. Vervolgens kunnen we in een tweede gesprek bij u thuis de situatie bekijken en doorspreken. Zowel het maken van een prijsopgaaf als het bezoek aan huis zijn geheel kosteloos en vrijblijvend. Een prijsindicatie vooraf is niet mogelijk, dit in verband met de verschillende mogelijkheden, zoals keuze van materiaal en de toe te passen constructies.

Serre Bouw Brabant en veranda’s

Benieuwd wat Serre Bouw Brabant voor u kan betekenen? Wij zijn actief in Noord-Brabant én daarbuiten. Lees meer over het plaatsen van een veranda in uw gemeente:

Veranda Den Bosch | Veranda Eindhoven | Veranda Haaren | Veranda HelmondVeranda HilvarenbeekVeranda NijmegenVeranda OirschotVeranda OssVeranda TilburgVeranda UdenVeranda Veghel 

Meer informatie over veranda’s?

Showroom


Informatie aanvragen Serrebouw Brabant